„Mert nem félelemnek lelkét adott nékünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét.” ( 2 Timótheus 1:7)

 

Kedves Barátaink!

A  fenti igevers alapján hangzott el egy évkezdő prédikáció, 2020. január 1.-én. Akkor még nem gondoltuk, hogy ez az Igevers az év mottója lesz nemcsak a Philothea számára, hiszen gyakran hallottuk ezt évközben, a járvány ideje alatt. A 2020-as év egy különleges, nehéz év volt mindannyiunk számára. Többen aggódtunk, mi lesz  a Philotheával, lesznek programok, támogatás stb.? Jómagam is aggódtam azért, hogy talán lehet, hogy itt van a vége, be kell zárni, ki tudja mi jön még…

De hála Istennek nem így történt! Minden nehézség, munkanélküliség, szünet, megszorítások ellenére volt folytatás, csak másképp.

Fogadjátok szeretettel a beszámolónkat!

 

A JÁRVÁNY OKOZTA KIHÍVÁSOK

A karantén ideje alatt a Philothea Klub szünetelt, nem tarthattunk programokat.

Igyekeztünk emailen, facebookon tartani a kapcsolatot a gyerekekkel, fiatalokkal, felkínáltuk a lelkigondozást úgy a fiataloknak, mint a felnőtteknek.

A lelkigondozást csak tinik vették igénybe. Ugyancsak a tinikkel sikerült online áhitatokat, hitmélyítő feladatokat megosztani.

Óriási kérdés és imatéma a nyári táborok megszervezése. Amennyiben nem engedélyezik a gyerek és ifjúsági táborok megszervezését (1 gyerektábor, 1 minitini tábor, 1 tinitábor) “napközis” táborokban, alkalmakban gondolkodunk.

A karantén alatt a programok, tevékenységek szüneteltek. Úgy ahogy a személyes életünkben, a Philothea Klub életében is változásokat hozott: több idő szabadult fel az imádságra, átgondolásra, megállásra, szembesülésre, pihenésre, vagy megkérdőjeleződtek dolgok.

Az anyagiak vonatkozásában is több kérdőjel, bizonytalanság volt: a megyei és országos pályázatokat törölték, sőt volt olyan külföldi pályázat, amit megnyertünk, de a járvány miatt visszavonták. Voltak viszont olyan személyek akik jelezték, hogy támogatni szeretnének a járvány ellenére is! A karantén ideje alatt a Philothea Klub mindkét alkalmazottjai technikai munkanélküli segélyben részesült. A külföldi támogatóink nem léptek vissza, megtesznek mindent, hogy továbbra is támogatni tudjanak.

 

ÖRÖMHÍRKLUB GYEREKEKNEK

Ebben az évben másképp alakultak a dolgok, mint eddig a gyerekalkalmak elkezdésénél. Nem tudtuk iskolákban meghirdetni, nem tudtunk sok gyereket elérni a járvány miatt. Az Örömhírklubot 4 gyerekkel kezdtük el, a Biztos Szikla klubot 12 fiatallal. Nagyon nehéz volt időpontot is találni, főleg a nagyobbaknak az online órák miatt. Bár nehezen indult, nagyon sok áldást tapasztaltunk az elmúlt félév alatt. Az Örömhír klubban, annak ellenére, hogy kevesen járnak, mégis nagyon lelkesek a gyerekek. Hétről-hétre buzgón jönnek és várják az újabb tanításokat. A legnagyobb kihívás nekünk ezzel a csoporttal a játékok levezetése. Nehéz olyan játékot találni, amit ilyen kevés gyerekkel lehet játszani.

 

BIZTOS SZIKLA KLUB

A Biztos Szikla klubba jövő gyerekek száma megduplázódott, volt amikor 30-an is voltak. A nagy csapat lelkesen jár szombatról-szombatra. Új önkéntesek is csatlakoztak a csapatunkhoz, amiért különösen hálásak vagyunk. Ebben a félévben olyan témákról beszélgettünk, mint: búcsú a gyermekkortól, döntések, hőseink. A sok játszás, nevetés között, időt szakítunk a komolyabb beszélgetésekre is. Ezekben a beszélgetésekben jönnek elő az őket foglalkoztató kérdések. Különleges alkalmat is tartottunk a lányokkal: egy pizsamapartit, ahol alkalmunk volt jobban megismerni őket, többet játszani és beszélgetni. Havonta egyszer külön alkalmat tartunk fiúknak és külön lányoknak.  Decemberben volt az első alkalmunk. A fiúk túrázni mentek, a lányokkal pedig egy kicsit ismerkedtünk és ugyanakkor ismertettük velük a lányalkalmak céljait.

Hisszük, hogy munkánk nem hiábavaló, a megfelelő időben megtermi a maga gyümölcsét a gyermekek életében.

 

 

TINI KLUB

Az idei járványhelyzet a tiniklub életébe is hozott változásokat. Az Onesimus prokettel közösen úgy döntöttünk, hogy a karantén lejárta után minél több szabadidős programot szervezzünk a fiataloknak. A tavaszi karantén után első utunk a Kishegyszőlőbe vezetett a tinikkel, aminek nagyon nagy népszerűsége volt. Nagyon sokan eljöttek és mindenki arról számolt be a fiatalok közül, hogy mennyire nehezen élte meg az elzártságot és igényüket fejezték ki a közösségre, a személyes találkozásokra. Erre az igényre válaszolva több közös kirándulást is sikerült szervezni nekik: voltunk az állatkertben, elmentünk egy levendulásba Mezőmadarasra, túráztunk Istenszékén, a Tordai hasadéknál és a Bekecsen is és az iskolakezdés  után kisebb délutáni kiruccanásokra mentünk a városhoz közeli helyekre – pl. Koronkára. Előző évektől eltérően nyáron is folytattuk a programokat, nem tartottunk szünetet, a fiatalok kérésére. Más években már a nyár beköszöntével alig jártak a fiatalok az alkalmakra, nagy volt a lemorzsolódás a rengeteg alternatív programkínálat miatt. Nagyon örültünk a fiatalokkal együtt minden találkozásnak, amelyeken a fiatalok rendszeresen résztvettek, elköteleződtek, családias hangulat alakult ki, mindennyian részesültünk a közösség élményében.

Az őszi időszakban is igyekeztünk minél több időt tölteni a szabadban a tiniklubok során, de amikor az időjárás ezt már nem engedte, a benti alkalmakat próbáltuk izgalmasra és színesre szervezni. Voltak tematikus alkalmak, játékdélutánok, séták. Többek közt online vendégünk volt a „Van egy téglám Kenyában” projekt vezetője, meghívottakkal beszélgettünk a párkapcsolatról és tartottunk adventi kézműves alkalmat is.

 

 FŐZŐMŰHELY

A kialakult helyzet miatt azon gondolkodtunk, hogy milyen programokat szervezzünk fiataloknak. Így született meg az ötlet, hogy Katona Zsuzsi vezetésével beinduljon a főzőműhely, ahol a főzés örömét tapasztalhatták, valamint  pár nagyszerű étel elkészítését tanulhatták meg a fiatalok!

„Isten alkotásai, találmányai közül kedvenceim közé tartozik az a sok íz, amit létrehozott, amiket nekünk lehetőségünk van érezni, élvezni!” ( Katona Zsuzsi)

A tanulás, kísérletezés mellett lehetőségük volt kedvenc recept bemutatására, kedvenc ételek megfőzésére is az alkalmak során. A fiatalok nagyon élvezték ezeket az alkalmakat, és várták a folytatást!

 

ISKOLAI PROJEKT

A Philothea Klub már hetedik éve kapcsolódik be a Házasság hete rendezvénybe és idén kifejezetten hálásak vagyunk, hogy még épp a járványügyi szabályozások előtt sikerült élőben eljutni a fiatalokhoz. Az alkalmak keretében házaspárokat és házasfeleket kérünk fel arra, hogy iskolai osztályokban meséljenek párkapcsolatukról, annak örömeiről, nehézségeiről. A rendezvénysorozat célja a párkapcsolatra és házasságra való felkészülés.

 

Nagy örömünkre, ebben az évben több új fiatal házaspár kapcsolódott be a rendezvénybe. Ugyanakkor több akadályba és nehézségbe is ütköztünk, ugyanis január végén nagyon sokan lebetegedtek a meghívottak közül. Utolsó napokban kellett változtatni, új előadókat találni, de Isten megoldást küldött. Meghívottjaink voltak:  Kötő Barna, R.Szabó István, Sófalvi Szabolcs, Szederjesi Róbert, Puskás Ferenc és Enikő, Csúcs Péter és Evelin, Kelemen Sándor és Napsugár, Simon János, Kövesdi Attila és Enikő, Katona Zsolt és Zsuzsi, Kopacz Boti és Csilla, Mezei Sándor, Kovácsi Enikő, Fekete Attila és Sandra, Adorján István, Lengyel Krisztina, Gönczi István és Gabi, Magdó Sándor, Kacsó Kata és Boti.

Hálásak vagyunk a munkatársaknak, tanároknak, akik sokat segítettek a szervezésben, órarendek egyeztetésében, a meghívottak fogadásában: Borbáth Annamária, Kakucs Annamária, Márton Előd, Páll Melinda, Brandner Emőke, Nemes Andrea, Csenteri Dalma, Simon Erika, Lovász Csilla.

Összesen 10 líceumba látogattunk el, 68 osztályba: Constantin Brancusi, Elektromaros, Pedagógiai, Rákóczi, Művészeti, Bolyai, Sport, Református Kollégium, Traian Vuia, Șincai. Összesen 1503 diák hallotta a bizonyságtételeket. Több tanár is visszajelzett a rendezvényre:

Simon Erika, irodalomtanár: A témából adódóan és az előadó közvetlen, személyes és hiteles előadásmódjának köszönhetően a diákok szívesen bekapcsolódtak a beszélgetésbe,

megnyíltak és láthatóan érdeklődéssel figyelték, hogy az olyan személyes kérdésekről, mint a szerelem, szex, elköteleződés, hűség, – lehet nyíltan, tabuk nélkül, hitelesen beszélni, és nem utolsó sorban arról, hogy mindezeken akkor van áldás, ha Isten jelen van, egyszóval lehetséges az, hogy a szerelmemmel nem csupán kettesben tudok lenni, hanem Istennel együtt ketten – hármasban.

Borbáth Annamária, vallástanár: Minden évben különleges élmény a házasság hetében olyan házaspárokkal, vagy házasokkal találkozni, akiket arra indít Isten, hogy megosszák élményeiket. Már a tavaly éreztem, hogy nem vaktában történnek a dolgok, hanem van egy láthatatlan Erő, Aki irányítja azt is, hogy ki fog jönni, de azt is, hogy melyik osztályba, milyen történet, milyen beállítottságú házas (pár) érkezik. Az idén méginkább így éreztem, de abban is megerősödtem, hogy ugyanaz az előadó,más-más osztályban, más-más érzéseket válthat ki. Meggyőződésem, hogy ahhoz, hogy nyitott fülekre, megértő gondolkodásra, befogadó szívekre találjon, a háttérben sokak általi imában hordozás segített.

Nagyon hálás vagyok első sorban Istennek, de természetesen ennek a nagy projektnek

minden résztvevőjének: azoknak akik megálmodták, akik megszervezik évről – évre, akik felvállálják, hogy eljönnek, akik imában hordozzák! (és még kitudja mennyi háttérmunka van)

A járvány miatt ezzel le is zárultak az osztályfőnöki órák, mivel nem mehettünk be az iskolákba.

VAKÁCIÓS GYEREKKLUB

Idén a járványügyi korlátozások miatt a nyári vakációs gyerekklub elmaradt, de őszön már élőben sikerült megszervezni az alkalmakat a gyerekeknek. Ahogy mindig, most sem maradt el a  történet, a tea és a keksz, ahogy a barkácsolás sem. Több alkalommal közös sétára is kimentünk a gyerekekkel.

 

 

NÉMET GYEREKKLUB

Három év szünet után, újból önkéntes jött Németországból, az Initiative Christen für Europa e.V. szervezet kiküldésében.

Milena két gyerekcsoportot indított be, kezdőknek és haladóknak német nyelvtanítást, játékos módszerekkel. A gyerekek nagyon élvezték az alkalmakat, jó hangulatban tanultak, játszodtak. A németórák mellett, Milena segített a programok előkészítésében, takarításban, rendrakásban.

 

TINI-TÁBOR

Helyszín: Marosvásárhely, Maros megye

Időpont: 2020. augusztus 4.-9.

Célcsoport: 15-19 év közötti fiatalok, 24 személy

Munkatársak: 8 önkéntes, különböző szakmai felkészültséggel rendelkeznek: szociálpedagógus, pszichológus, ifjúsági programvezető, informatikus, filmrendező, lelkész, orvosi asszisztens.

A tábor főtémája: Félelmek nélkül. A tábor alatt félelemmel kapcsolatos kérdésekre kerestük a válaszokat, amelyek érintik a fiatalokat, valamint megoldásokat, támpontokat kaptak a félelem legyőzésére: félelmek meghatározása, befolyásoló tényezők, félelem fajtái, egyedülléttől, visszautasítástól, kudarctól való félelem, hogyan segít a személyes kapcsolat Istennel és a közösség a félelem legyőzésére. A témák mentén olyan kérdésekkel is foglalkoztunk amelyek meghatározzák a fiatalok identitását: személyes képességek/eredmények, családi viszonyok, párkapcsolat, baráti kapcsolatok, példaképek, életvezetési stratégiák.

A délelőtti programban előadások, kiscsoportos beszélgetések, csoportjátékok voltak a megnevezett témában.

A délutáni programok szabadtéren zajlottak és elősegítették a csoportkohéziót, a fiatalok közösségélményét, hozzájárultak a felszabadult légkör és a bizalom kialakulásához, mélyítéséhez, a fiatalok önértékelésének a növeléséhez.

Délutáni programok: kötélmászás a Peppermint élményparkban, kajakozás, kenuzás, túrázás, csapatjátékok, társasjátékok, versenyek, vetélkedők, filmest.

Már az első napokban nagyon családias hangulat alakult ki a táborozók és a munkatársak között, a kiscsoportos beszélgetésekben a fiatalok megosztották terheiket, nehézségeiket, nyíltan feltették a kérdéseiket, egymást bátorították.

A táborban lehetőséget biztosítottunk a függőségekről való párbeszédre is, hogy a fiatalok  felismerhessék és beszélhessenek érzéseikről, speciális helyzetükről, problémáikról. A fiatalok lelkigondozásban, tanácsadásban is részesültek.

Eredmények: A tábor hatása már a tábor ideje alatt tapasztalható volt. A fiatalok egyre jobban érezték magukat, bátran felvállalták a véleményüket, barátságok kötődtek. A programok nemcsak a közvetett, hanem a közvetlen csoportra is hatással voltak hiszen a  szabadidő változatos és egészséges eltöltése pozitív hatással volt a fiatalokra, növelte az önértékelésüket, önbizalmukat. Erősödött a fiatalok hite, felelősségtudata, így könnyebben tudnak megküzdeni úgy a családi, mint a kortárs csoport által nyújtott kihívásokkal, problémákkal.

 

GYEREKTÁBOROK (1-4 osztály, 5-8 osztály)

Nehezen indult a nyár ebben az évben. Máskor tele voltunk tervekkel, ötletekkel, lelkesedéssel. Most bizonytalanság volt bennünk, nem tudtuk milyen irányba induljunk el, tartsunk-e táborokat, s ha igen, hol, milyen formában? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak, miközben hallottuk, hogy sok tábort lefújtak, a táborozó helyünkre sem mehetünk. A gyerekekkel már rég nem találkoztunk, nagyon hiányoztak. Vágytunk a velük való találkozásra, de nem tudtuk hogyan legyen. Atyánk tudott mindenről és elkezdte megszervezni a dolgokat. Csodálatos módon találtunk egy helyet Kebelében, ahol elfogadható áron megtarthattuk táborainkat. Eldőlt bennünk, hogy az idén napközis táborokat fogunk szervezni. Az idén is két tábort szerveztünk korosztályokra bontva: Örömhírklub tábor 7-10 éveseknek, Biztos Szikla tábor 11-14 éveseknek .  Mindkét táborban 35 gyerek vett részt. Isten gondoskodott munkatársakról mindkét tábor részére.

Az idén a két táborunk olimpiai tábor volt. A kicsik olyan sportolók életén keresztül hallották az evangéliumot, akik döntöttek Isten mellett. A nagyobbak Dániel és társai életén keresztül találkoztak Isten üzenetével. Nagyon áldásosak voltak az együttléteink, sokat játszottunk, beszélgettünk, lovagoltunk. A gond csak az volt, hogy amikor a legjobban belejöttünk az egészbe, haza kellett menni.

Hálával a szívemben gondolok vissza ezekre a táborokra, a gyerekekkel való együttlétre, a munkatársi közösségre.

 

LELKIGONDOZÁS, TANÁCSADÁS

A karantén ideje alatt online lelkigondozást hirdettünk meg ingyenesen a Philothea Klub facebook oldalán, valamint zárt csoportokban. Többnyire fiatalok vették igénybe ezt a lehetőséget, de felnőttek is megkerestek. A lelkigondozás mellett, mentori beszélgetéseket biztosítottunk a fiataloknak, hiszen sokuk félelemmel, szorongással, otthoni feszültségekkel küzdöttek. A lelki terhek mellett sokan anyagi gondokkal is szembesültek a saját munkahelyük elvesztése miatt. Vannak olyan családok, ahol a fiatal az egyik vagy az egyedüli családfenntartó is. Segítettünk munkahely közvetítésében, keresésben.

 

KARÁCSONYI ÉS JÁTÉKVÁSÁR

Gondolkodtunk azon, hogy idén ne legyen karácsonyi vásár a járvány miatt. Aztán úgy döntöttünk, hogy online hirdetjük meg a vásárt, a termékeket feltesszük facebookra, ott lehet azokat lefoglalni és utólag átvenni a székhelyünkön. Ilyen formában sikerült támogatni a kézműveseket, alapítványokat, akiknek jól jött bármilyen kis bevétel is. Ez volt a  22. karácsonyi vásár. Nagy meglepetésünkre nagy mozgás lett a Philotheán, nagyon sokan jöttek vásárolni könyveket, ajándékokat. A karácsonyi vásár mellett játékvásárt is hirdettünk: a játékokat adományba kaptuk családoktól, és a bejött összeget a Philotheának szánták.

 

ÉVZÁRÓ A MUNKATÁRSAKKAL

November végén még úgy tűnt, hogy elmarad a karácsonyi hálaadó alkalom, a járvány miatt, mivel sok volt a fertőzőttek száma a városunkban. Decemberben elkezdett csökkenni az esetek száma, ezért úgy döntöttünk, hogy megtartjuk az alkalmat. A munkatársak beszámoltak sikerekről, nehézségekről, kihívásokról. Együtt adtunk hálát, hogy a járvány ellenére megtartottuk a programok nagyrészét, hogy a gyerek és fiatalok számára a programok egy oázist jelentettek a bezártság sivatagában.

 

 

ADVENTEZÉS

Ebben az évben, 25 év után először, elmaradtak az adventi találkozások. Közösség helyett másképp folyt az adventezés, szűk családi vagy baráti körben: szülőkkel, gyerekekkel, nagyszülőkkel, de az is lehet, hogy szomszéddal, baráttal.

 

DIAKÓNIA

A Help4Change és a Divers egyesület megkeresésére diakóniai projektekben vettünk részt: szükségben lévő személyek és családok feltérképezése, igények felmérése, élelmiszer és ajándékcsomagok kiosztása, gyerekotthonok számára gyűjtőakciók. Résztvettünk a gyerekcipők gyűjtésében a Magyarfülpösi “Szivárvány” Alapítványnak.

A tiniklub keretén belül elindítottunk egy gyűjtést a Kenyaprojektnek, amelyben a a fiatalok  havonta szeretnék támogatni kenyai gyerekek iskolázását a zsebpénzükből.

 

MUNKATÁRSAINK VOLTAK

Különböző programokban és tevékenységekben idén is sok önkéntes segítette a munkánk. A programvezetőknek és önkénteseinknek köszönjük a kitartásukat és szabadidejüket, amellyel hozzájárultak programjaink működéséhez.

 • Iskolai projekt: Belényesi Gabriella, Ila Ildikó, Madaras Zsuzsa
 • Tiniklub: Balmócz Lehel, Belényesi Gabriella, Budai Hunor, Madaras Zsuzsa, Schneider Hanna
 • Főzőműhely: Katona Zsuzsi
 • Biztos Szikla klub: Schuller Csilla, Schuller Zoltán, Barát Áron, Kövesdi Mátyás, Nemes Kovács Krisztián, Miklós Izabella, Kiss Orsolya
 • Örömhírklub: Huszár Rozália, Schuller Csilla, Schuller Zoltán
 • Mini-tini tábor: Schuller Csilla és Zoltán, Virág Tibor és Angéla, Sárkány Tamás, Magdó Dorottya
 • Tinitábor: Antal Nórbert, Balmócz Lehel, Belényesi Gabriella, Domschy Mercédesz, Lukács Emőke, Madaras Zsuzsa, Visky Ábel
 • Vakációs gyerekklub: Balmócz Lehel, Madaras Zsuzsa, Vass Ilma
 • Német gyerekklub: Milena Friedlaender, Balmócz Lehel

 

 

KÖSZÖNET    

Köszönetet mondunk a programszervezőknek, akik önkéntes munkájukkal hozzájárultak a Philothea Klub tevékenységeinek megvalósulásához. Köszönjük azoknak, akik imádságban hordozták a Philothea Klub munkáját, akik tanácsokat adtak vagy figyelmeztettek, és nem utolsó sorban azoknak, akik anyagilag támogatták a Philotheát és programjait.

 

Köszönetet mondunk a külföldi és belföldi támogatóinknak, akik segítsége nélkül nem működhetne a teaház, illetve akik különböző programokat, rendezvényeket támogattak:

 • Arz Annamária
 • Bethlen Gábor Alap
 • Blythswood Care
 • Both Győző
 • CE Krisztusért és Egyházáért Szövetség, Marosvásárhely
 • Communitas Alapítvány
 • CVJM Sachsen Anhalt, Németország
 • CVJM Halle
 • Dorcas Otthon, Marosvásárhely
 • Stichting Tabitha
 • Elisabeth és Josef Freise
 • Helma és Knut Mühlmann
 • Initiative Christen für Europa e.V.
 • Marco és Teri Roest
 • Marianne Eichholz
 • PC House, Marosvásárhely
 • Philothea Klub tagjai
 • SC Imago Picta SRL
 • Therézia Kft
 • Volker Schmidt

 

CategoryHirek
© 2021 CE Szövetség Románia | Oldaltérkép
Kövess minket: